فهرست مطالب
فصلنامه فرهنگی - تربیتی زنان و خانواده
سال هفتم شماره 19 (تابستان 1391)
- تاریخ انتشار: 1391/05/17
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 7پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش آلکسی تایمیا و عوامل جمعیت شناختی در پیش بینی عملکرد خانوادگی زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان درمانی انجام گرفت. در یک طرح توصیفی مقطعی تعداد 133 نفر شرکت کننده (42 مرد و91 زن) از میان مراجعان به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر تهران به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه جمعیت شناختی، مقیاس آلکسی تایمیای تورنتو (TAS) و ابزار سنجش خانواده (FAD) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام نشان داد که از لحاظ آماری بین آلکسی تایمیا و عملکرد خانواده همبستگی منفی معنادار وجود دارد و نیز بین سطح تحصیلات و عملکرد خانوادگی همبستگی مثبت معنادار وجود دارد. همچنین آلکسی تایمیا و سطح تحصیلات قادرند عملکرد خانواده را از لحاظ آماری به طور معناداری پیش بینی کنند و به طور کلی 25% از واریانس عملکرد خانوادگی را تبیین می کنند. جنسیت و سن قادر به پیش بینی عملکرد خانواده نبودند. بنابراین، آلکسی تایمیا و سطح تحصیلات پایین باعث عملکرد منفی در خانواده می شوند. شناسایی و مداخله در آلکسی تایمیا و متناسب سازی برنامه های درمانی با سطح تحصیلات در بهبود عملکرد خانوادگی زوجین ضرورت دارد.
کلیدواژگان: آلکسی تایمیا، عملکرد خانواده، زوج ها، عوامل جمعیت شناختی -
صفحه 25زنان مسلمان، به دلایل مختلف از جمله دلایل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و آموزشی، اجتماعی نظیر وقوع جنگ و یا فرار از فقر و گرسنگی، تبعیت از خانواده و سایر عوامل مهاجرت می کنند. هدف این مطالعه شناخت همگرایی زنان مسلمان مهاجر در شهرهای بروکسل و پاریس وتاثیر هر یک از هویت های چهارگانه (قومی، ملی، مذهبی، جهانی) بر همگرایی و واگرایی و طرد ایشان می باشد.
این پژوهش به روش پیمایشی در جامعه آماری مسلمانان مهاجر در دو شهر پاریس و بروکسل انجام شده است. با توجه به عدم دسترسی به آمار مسلمانان مهاجر برحسب جنسیت، نمونه زنان مسلمان مهاجر مورد بررسی در این مقاله 212 نفر از پاسخگویان مونث می باشند که برحسب روش نمونه گیری گلوله برفی در جمعیت نمونه قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد، هویت جهانی همان گونه که مورد انتظار است با همگرایی رابطه معنادار و مثبت و با واگرایی و طرد، رابطه منفی و معکوس دارد. انسجام درونی و هویت قومی و واگرایی نیز مطابق انتظار با همگرایی، رابطه معکوس دارند. یعنی با افزایش هویت قومی و انسجام درونی و طرد پاسخگویان، همگرایی کاهش می یابد و برعکس.
تحلیل رگرسیون متغیرهای تحقیق و مقدار2R نشان داد که در کل مدل مقیاس ها و معرف های هویت قومی، ملی، دینی و جهانی توانسته است حدود 91 درصد از واریانس همگرایی را تبیین کند.
کلیدواژگان: زنان مسلمان مهاجر، همگرایی، واگرایی، هویت جهانی، هویت دینی، هویت ملی، هویت قومی -
صفحه 57هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر روش داستان گویی با تکیه بر داستان های کلیله و دمنه بر بهبود خودپنداره کودکان است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی منطقه دو آموزش و پرورش شهرتهران در سال تحصیلی 91-90 می باشد. روش نمونه گیری با توجه به هدف پژوهش (بهبود خودپنداره) بدین شیوه اجرا شد که با پیش آزمون خودپنداره کودکان پیرز-هریس، تعداد 15 نفر از دانش آموزان، با خودپنداره ضعیف، به عنوان گروه آزمایش انتخاب شد و در یک دوره ده جلسه ای به جهت بهبود خودپنداره، شنیدن داستان های کلیله و دمنه را تجربه کردند. هر دو گروه آزمایش و گواه درمعرض پس آزمون خودپنداره قرارگرفتند. داده ها با توجه به فرضیه تحقیق، توسط تحلیل کوواریانس موردتحلیل آماری قرارگرفت. نتایج تحلیل آماری نشان داد که روش داستان گویی مبتنی برکلیله ودمنه بر بهبود خودپنداره کودکان اثردارد.
کلیدواژگان: داستان گویی مبتنی بر کلیله و دمنه، خودپنداره، کودکان -
صفحه 79هدف پژوهش حاضر بررسی نگرش مادران ایرانی به آموزش زبان انگلیسی فرزندانشان با استفاده از فناوری است. صدو هیجده خانم متاهل دارای فرزند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نگرش آنان به استفاده از رایانه جهت آموزش زبان انگلیسی فرزندانشان توسط پرسشنامه ی محقق ساخت و با در نظر گرفتن سه جنبه شامل آموزشی، عاطفی و اقتصادی ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی و محاسبه ضریب همبستگی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مادران به طور کلی به استفاده از فناوری برای آموزش زبان انگلیسی نگرشی مثبت دارند. این نگرش در دو جنبه آموزشی و اقتصادی به طور معناداری از میانگین نظری (3) بالاتر است. اما در جنبه عاطفی این نگرش نه مثبت و نه منفی است. تفاوت نگرش مادران با درنظرگرفتن تحصیلات و وضعیت اشتغال به طور کلی معنادار نبود ولی تفاوت نگرش با در نظر گرفتن سه جنبه نشان داد که مادرانی که دارای تحصیلات دانشگاهی هستند به جنبه عاطفی کاربرد رایانه بیشتر نگرش مثبت دارند. در عین حال، در جنبه های آموزشی و اقتصادی هیچ تفاوتی بین مادران با تحصیلات دانشگاهی و مادران دیپلمه مشاهده نشد. بررسی تفاوت نگرش مادران با توجه به وضعیت اشتغال آنها نشان داد که هیچ تفاوتی بین نگرش کلی و سه جنبه نگرش بین مادران شاغل و خانه دار وجود ندارد. محاسبه ضریب همبستگی نشان داد که هیچ ارتباطی بین نگرش ها به طور کلی و جنبه های آن با سن مادران و تعداد فرزندان آنان وجود ندارد. یافته های این پژوهش بیانگر نظر نسبتا مثبت مادران در به استفاده از فناوری در یادگیری فرزندانشان است که می تواند راهگشای نظام آموزش و پرورش در جهت توسعه آموزش مبتنی بر فناوری (مانند آموزش الکترونیکی) باشد. یافته ها هم بر ضرورت برقراری دوره های آشنا سازی مادران ایرانی با فواید فناوری در آموزش تاکید دارد.
کلیدواژگان: مادران، آموزش زبان انگلیسی، فناوری، نگرش -
ارزیابی عوامل اجتماعی- اقتصادی موثر بر سرمایه اجتماعی زنان (با تاکید بر نقش آن در اقتصاد گذار ایران)صفحه 105
توسعه پایدار از جمله موضوعات مهم بین رشته ای است که فراتر از رشد اقتصادی بوده و به مباحث کیفی توسعه بسیار اهمیت می دهد. سرمایه اجتماعی نیز از متغیرهای کلیدی است که از جنبه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و حتی به لحاظ محیط زیستی بر توسعه پایدار تاثیرات معناداری خواهد داشت. در این بین زنان و سرمایه اجتماعی رابطه تنگاتنگی با ادبیات توسعه پایدار دارند. با توجه به اهمیت سرمایه اجتماعی زنان در اقتصاد گذار کشورهای در حال توسعه این مقاله در پی جواب به سوالات زیر می باشد:1- عوامل اجتماعی و اقتصادی موثر بر سرمایه اجتماعی زنان جهت نیل به توسعه پایدار چیست؟
2- آیا عوامل اجتماعی هم چون سن، تحصیلات بر سرمایه اجتماعی زنان موثر است؟
3- آیا عوامل اقتصادی هم چون درآمد فرد، درآمد همسر، نوع شغل و طبقه اجتماعی و اقتصادی فرد بر سرمایه اجتماعی زنان موثر است؟
روش این تحقیق پیمایش است. جمعیت نمونه آن600 نفر از زنان 20 سال به بالای ساکن در شهر شیراز می باشند. از تکنیک پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده و اعتبار آن به روش صوری و پایایی آن به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که درآمد، تحصیلات، نوع شغل و طبقه اقتصادی و اجتماعی از عوامل موثر و افزایش دهنده سرمایه اجتماعی زنان در کشور می باشد.کلیدواژگان: عوامل اجتماعی، اقتصادی، سرمایه اجتماعی زنان، کیفیت زندگی، توسعه پایدار، رشد اقتصادی -
صفحه 143هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی روش آموزشی دلگرم سازی برسلامت روانی و رضایت از زناشویی والدین دارای کودک کم توان ذهنی خفیف است. به این منظور از بین مدارس آموزش و پرورش استثنایی شهرتهران دو مدرسه در محدوده متوسط شهرانتخاب شد. پس از همتاسازی دانش آموزان براساس معیارهایی چون پایه تحصیلی، سن، سواد والدین و سطح درآمد خانواده، 36 نفر از والدین براساس نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و بعد از آموزش برنامه مورد نظر یک پس آزمون از هردو گروه به عمل آمد. پس از یک ماه یک آزمون پیگیری جهت بررسی ماندگاری یا ایجاد هرگونه تغییر در اثر آموزش از والدین به عمل آمد. در این پژوهش برای جمع آوری اطلاعات از آزمون سلامت عمومی (GHQ-28) و رضایت زناشویی استفاده شد. جهت بررسی نتایج حاصل از آموزش از آمار توصیفی وآمار استنباطی (تحلیل کواریانس) استفاده شد. نتایج به دست آمده از تحلیل های پس آزمون نشان داد که روش آموزشی شوان کر، سلامت روانی وخصوصا رضایت از زناشویی والدین را بهبود بخشیده است. همچنین این آموزش مقیاس های علائم جسمانی، اضطراب وکارکردهای اجتماعی را نیز بهبود داده است ولی بر میزان افسردگی تاثیری نداشته است. پیگیری نشان دادکه اثرات آموزش بعد از یک ماه همچنان باقی مانده است. نکته قابل توجه اینکه تحلیل پیگیری نشان دهنده کاهش افسردگی آزمودنی ها پس از گذشت یک ماه بود. براین اساس می توان نتیجه گیری کرد که می توان تکنیک های دلگرم سازی رابه این والدین آموزش داد، این تکنیک ها می توانند در حفظ سلامت روانی والدین موثر باشند.
کلیدواژگان: خود دلگرم سازی، سلامت روانی، رضایت از زناشویی، کودک کم توان ذهنی -
صفحه 167هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی رویکرد پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی زنان خانه دار است. این پژوهش نیمه تجربی و به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش زنان خانه دار شهرتهران در سال91-90 هستند. نمونه این پژوهش شامل30 نفر از زنان خانه دار مراجعه کننده به شش خانه سلامت منطقه 2 شهر تهران بودند که نمره آنان در آزمون افسردگی بک بین 14 تا 63 بود و به صورت تصادفی در دوگروه 15 نفری قرار گرفتند. آن گاه مداخلات درمانی (رویکرد پذیرش وتعهد) به گروه آزمایش (تعداد 14 نفر به علت ریزش) طی ده جلسه و در ده هفته متوالی انجام شد و گروه کنترل هیچ آموزشی را ندیدند. در این پژوهش جهت آزمودن فرضیه ها از روش واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید.
نتایج نشان داد که رویکرد پذیرش و تعهد منجر به کاهش افسردگی زنان خانه دار شده است (01/0 > Ρو 1/42= F).
کلیدواژگان: افسردگی، پذیرش و تعهد درمانی
-
Page 7This study aims at investigating the predictive role of Alexithymia and demographic factors in the family performance of couples referring to counseling and psychotherapy centers. In a cross-sectional study، 133 participants (42 males and 91 females) from among those referring to the counseling and psychotherapy centers of Tehran were selected through convenience sampling method and were given a demographical questionnaire، Toronto Alexithymia Scale (TAS) and Family Assessment Device (FAD) to complete. The stepwise multiple regression analysis indicated that statistically there was a significant negative relationship between Alexithymia and family performance and there was a significant positive relationship between literacy level and family performance. Also، Alexithymia and literacy level could predict the statistical significance of family performance and totally explained 25% of family performance variance. Gender and age weren’t capable of predicting family performance. Therefore، Alexithymia and low literacy level lead to negative performance in a family. Thus، identification of and intervention in Alexithymia and tailoring therapeutic programs to literacy level are imperative for improvement of couples’ family performance.Keywords: Alexithymia, family performance, couples, demographic factors
-
Page 25Muslim women emigrate for various reasons، including economic، political، cultural، educational and social reasons such as war or escape from poverty and hunger and following families. This study aims at exploring the convergence pattern of immigrant Muslim women in Brussels and Paris and the impact of each of the four types of identity (ethnic، national، religious، global) on their convergence، divergence and expulsion. The study was conducted on the basis of survey method and its population was immigrant Muslims living in Paris and Brussels. Due to the lack of access to the gender-specific information about immigrant Muslims، the sample utilized includes 212 female subjects who were selected through snowball sampling method. The findings show، as expected، global identity has a positive، significant relationship with convergence and it has a negative and reversed relationship with divergence and exclusion. Also، as expected، internal cohesion، ethnic identity and divergence have a reversed relationship with convergence; i. e. enhancement of the ethnic identity، internal cohesion and expulsion among the subjects leads to reduction in their convergence and vice versa. The regression analysis of the variables showed that the value of R2 indicated that scale models and predictors of ethnic، national، religious and global identity have been capable of explaining 91 percent of convergence variance.Keywords: immigrant Muslim women, convergence, divergence, global identity, religious identity, national identity, ethnic identity
-
Page 57The aim of this study is to explore the impact of the Kalileh-Dimneh-based story telling technique on the improvement of children’s self-concept. The population of the study includes the fourth grade elementary school students in district 2 of Tehran in the academic year 90–91. Considering the objective of the study (self-concept improvement)، 15 students having low self-concept were selected as the experimental group using Piers-Harris self-concept scale as a pre-test. To improve their self-concept، these students were given ten sessions of treatment listening to Kalileh-Dimneh stories. Then، both test and control groups were given the self-concept post-test. The data were analyzed using co-variance analysis. The results showed that Kalileh-Dimneh-based story telling technique improves children’s self-concept.Keywords: Kalileh, Dimneh, based story telling, self, concept, children
-
Page 79The aim of this study is to examine Iranian mothers'' attitude to their children''s technology-based English language education. To this end، 118 married women with children were selected through convenience sampling method. Considering the educational، emotional and economic aspects of learning، their attitude toward the use of computers in teaching English to children was evaluated by a questionnaire constructed by the researcher. The obtained data were analyzed using descriptive statistics، t-test and correlation coefficient. The findings showed that mothers، in general، have a positive attitude to the use technology in teaching English language. This attitude is significantly higher than the theoretical average (3) with respect to the educational and economic aspects. But the emotional aspect of this attitude is neither positive nor negative. Considering educational level and employment condition، the attitude difference of mothers was not generally significant، but with regard to the other three aspects، attitude difference showed that there is no difference between the general attitude and the three aspects of attitude among employed mothers and housewife mothers. The correlation coefficient analysis indicated that there is no relationship between attitudes، in general، and their various aspects، on the one hand، and mothers’ age and the number of their children، on the other. The findings of the study show that mothers have a relatively positive attitude to technology use in teaching their children، which can suggest that technology-based education (like electronic education) needs to expanded in the education system of the country. The findings also underscore the importance of familiarizing Iranian mothers with the benefits of technology in education.Keywords: mothers, English language education, technology, attitude
-
Page 105
Sustainable development is among the significant interdisciplinary issues. It is more important than economic growth and underlines quality issues of development. Social capital is also one of the key variables which significantly impacts the social، economic and even environmental aspects of sustainable development. Meanwhile، women and social capital are closely related to the literature of sustainable development. Considering the important role of women as social capital in the transient economy of developing countries، this article seeks to answer these questions: What are the socio-economic factors which affect women as social capital in order to realize sustainable development? Do such social factors as age and education influence women as social capital? Do such economic factors as an individual’s income، the income of the spouse، kind of occupation and socio-economic class affect women as social capital? The research method utilized in this study is survey and the sample included 600 women over the age of 20 who lived in Shiraz. Data were collected by a questionnaire. The validity of the questionnaire was determined by face validity method and its reliability was determined by Cronbach’s Alpha. The results indicate that income، education، kind of occupation and socio-economic class are some of the factors which contribute to women as social capital in Iran.
Keywords: socio, economic factors, women as social capital, life quality, sustainable development, economic growth -
Page 143The aim of this study is to evaluate the effectiveness of self-encouragement teaching method on the mental health and marital satisfaction of the parents having children with mild mental retardation. To this end، two middle range schools for exceptional students in Tehran were selected and after making the students homogeneous in terms of such criteria as their school grade، age، parental education level and family income، 36 parents were chosen on the basis of convenience sampling method and، then، they were randomly divided into experimental and control groups. Both groups were initially given a pre-test. After giving the treatment، both groups were tested again. To examine the retention resulting from the treatment or any other change، the parents were given a follow-up test after a month. The data were collected using General Health Questionnaire 28 and Marital Satisfaction Questionnaire. To analyze the results، descriptive statistics and inferential statistics methods (analysis of covariance) were utilized. The results obtained from the post-test analyses showed that Shawn Kerr’s teaching method improved parents’ mental health، in general، and marital satisfaction، in particular. Also، this method improved the scales of physical symptoms، anxiety and social functions but it had no effect on depression. The results of the follow-up test indicated that the effects of teaching had remained after a month. A notable point is that the analysis of the results of the follow-up test showed that subjects’ depression had deceased after a month. Hence، it can be concluded that self- encouragement techniques can be taught to parents since they can be effective in maintaining their mental health.Keywords: self, encouragement, mental health, marital satisfaction, mentally retarded children
-
Page 167This study aims at examining the effectiveness of acceptance and commitment therapy on decreasing housewives’ depression. This is a semi-empirical study with a pretest، posttest and control group. The statistical population of the study includes housewives of Tehran in the years of 2011 and 2012. The sample included 30 housewives who referred to 6 health homes of municipal district two in Tehran. Their depression scores were between 14 to 63 in Beck’s Depression Inventory and they were randomly divided into two similar groups. Then، treatment (acceptance and commitment therapy) was given to the experimental group in 10 sessions during a ten-week period but the control group received no treatment. The hypotheses of the study were tested by frequently-measured variance. The results indicated that acceptance and commitment therapy results in reduction of housewives’ depression (p01/0>، F= 42. 1).Keywords: Depression, Acceptance, Commitment Therapy